martes, 10 de mayo de 2011

Σύμπλεγμα Αφροδίτης, Πάνα και Έρωτα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Σύμπλεγμα Αφροδίτης, Πάνα και Έρωτα

Το σύμπλεγμα βρέθηκε στη Δήλο, κοσμοπολίτικο εμπορικό σταθμό κατά την ελληνιστική εποχή, στο Κοινό των Ποσειδωνιαστών, ιερό του Ποσειδώνα που χρησίμευε ως κατοικία και λέσχη των πλοιοκτητών εμπόρων της Βηρυτού. Χρονολογείται περίπου στα 100 π.X. Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και έχει ύψος 1,29μ. Στέκεται σε βάση μήκους 0,55μ. και ύψους 0,125μ., η οποία φέρει επιγραφή:

Διόνυσος Ζήνωνος τοῦ Θεοδώρου Βηρύτιος, εὐεργέτης, ὑπὲρ αὑτοῦ καὶ τῶν τέκνων, θεοῖς πατρίοις

Ο Διόνυσος, γιος του Ζήνωνα, γιου του Θεοδώρου, από τη Βηρυτό, το αφιέρωσε στους θεούς της πατρίδας του υπέρ του ιδίου και των παιδιών του.

Η θεά Αφροδίτη αναπαρίσταται γυμνή και όρθια. Στηρίζεται στο δεξί της πόδι, ενώ λυγίζει ελαφρά το αριστερό. Με το αριστερό χέρι της καλύπτει το σώμα της, ενώ σηκώνει «απειλητικά» με το δεξί της χέρι το σανδάλι της για να χτυπήσει τον τραγοπόδαρο θεό Πάνα. Προφανώς, προσπαθεί, με τη βοήθεια του γιου της, του μικρού φτερωτού θεού Έρωτα, να απωθήσει με χαριτωμένο και παιγνιώδη τρόπο τον Πάνα, ο οποίος κρατά με το αριστερό του χέρι τον αριστερό καρπό της θεάς. Με το δεξί του χέρι πίσω από τη μέση της προσπαθεί να την τραβήξει κοντά του. Η ένταση στο σώμα του θεού φαίνεται από τους τονισμένους μύες του κορμού και των χεριών του καθώς και από τις φουσκωμένες φλέβες του. Ο Έρωτας πάνω από τον ώμο της μητέρας του πιάνει το δεξί κέρατο του Πάνα προσπαθώντας να τον κρατήσει μακριά. Ο Πάνας ακουμπά σε κορμό δέντρου καλυμμένο με δέρμα ζώου, έχοντας δίπλα του το κυνηγετικό του ραβδί. Η Αφροδίτη έχει δέσει γύρω από το κεφάλι της ένα μαντήλι δεμένο με φιόγκο. Εξαιτίας αυτού του μαντηλιού έχει υποστηριχθεί πως η θεά πιθανόν λουζόταν εκείνη τη στιγμή. Το σύμπλεγμα ανήκει στη Συλλογή Έργων Γλυπτικής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας (αίθουσα 30).

Γιάννης, Α’ Λυκείου
Φωτογραφία: Παναγιώτα, Α’ Λυκείου

Βιβλιογραφία

http://www.namuseum.gr/object-month/2010/jun/jun10-gr.html /11-5-2011 http://odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=5442 /11-5-2011
Σκαλτσάς Ν। (2002, 2η έκδ.) Τα γλυπτά. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα: Καπόν.

1 comentario:

Anónimo dijo...

It´s a nice job, well done.